Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.10.03

Szabó Magda házvezetőnőjét alakítja Helen Mirren

 

London – Oscar-díjasok egymás közt: Szabó István rendező Az ajtó filmjében szokatlan külsőségek közepette bújik Emerenc bőrébe Helen Mirren. Szabó Magda regényének filmváltozata már az utómunkálatoknál tart. Debrecenieknek, Szabó Magda-rajongóknak kötelező!


Szabó Magda házvezetőnőjét alakítja Helen Mirren 
Helen Mirren

 

Előbújtak Helen Mirren gyökerei: hiteles kelet-európai parasztasszonynak érezte magát, amikor Szabó István Az ajtó című filmjéhez magára öltötte a hagyományos magyar népviseletet. Az Oscar-díjas angol színésznő erről a The Guardian brit napilapnak adott interjúban beszélt. Két legutóbbi munkája, a John Maddennel forgatott Az adósság, amiben oroszul kellett megszólalnia és a Szabó Istvánnal készített Az ajtó késztette visszaemlékezésre. A 66 éves színésznő a Szabó Magda kisregényéből készült játékfilmben Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakította. Mint mondta, a szerephez semmiféle sminket nem viselt. – Valójában nagyon ritka, ha az ember arcán egyáltalán nincs smink egy filmben. Még akkor is sminkelik, amikor a szerep szerint nem festi magát, mert különben nem látható a szeme. De ez alkalommal valóban nem volt rajtam smink – mesélte.

Imádta a népviseletet

Felidézte, hogy Az ajtó jelmeztervezői a velencei filmfesztiválon keresték fel. – Egy csodálatos palota egyik szobájában vártam őket, amikor megérkeztek a paraszti magyar népviselet ruháival. Felöltöztem, belenéztem a tükörbe, és annyira illett rám. Úgy értem, elképesztően hihető volt: én, mint egy kelet-európai parasztasszony.

A magyar-német koprodukcióban készült Az ajtó még az utómunkálatoknál tart. Az adósság című thrillert november 17-től játsszák a magyar mozik.

 

Forrás: