Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZABÓ MAGDA ESSZÉÍRÓ PÁLYÁZAT - 2010

 

A „Szabó Magda Szellemi Örökségéért” elnevezésű, a nevelés és oktatás, képességfejlesztés és ismeretterjesztés, kulturális tevékenység és kulturális örökségmegóvás feladatait vállaló közhasznú alapítvány " - Szabó Magda (1917. október 5. Debrecen " 2007. november 19. Kerepes)" szellemi örökségének őrzésére, ápolására jött létre 2009 őszén.

Vállalásai között szerepel a tehetséggondozás, kulturális programok szervezése és lebonyolítása, a Szabó Magda munkásságát feldolgozó munkák, az írónő életművét felidéző irodalmi-művészeti alkotások létrejöttének támogatása. Együtt kíván működni a közhasznú tevékenységeinek profiljához illő intézményekkel, műhelyekkel és más civil szervezetekkel, közös programokat szervez, a köz- és felsőoktatásban tanulókat/hallgatókat mozgósító versenyeket és pályázatokat ír ki, iskolákkal és könyvtárakkal működik együtt.

■ Egyik első nagyszabású programként 2010 februárjában a Szabó Magda Szellemi Örökségéért Alapítvány a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumával és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központtal közösen hirdeti meg Szabó Magda Esszéíró-pályázatát középiskolai (14-19 éves korosztály) kategóriában.

■ A középiskolások egyénileg pályázhatnak önálló esszével (8-12 oldalon, 15-25 ezer karakter terjedelemben). A pályamunkákat a következő témakörökben lehet elkészíteni (zárójelben a téma továbbgondolásához "személyessé tételéhez vagy aktualizálásához " szükséges Szabó Magda-művek címét adjuk meg):

 


1. Hétköznapi hősiesség hajdan és ma (Abigél; középpontban Kőnig tanár úr vagy Horn Mici figurája)
2. Lázadás egykor és ma (Abigél; Vitay Georgina alakjának értelmezése a jelenből)
3. Konzervatív vagy szabad szellemű az ideális iskola? (Abigél; a Matula és saját iskolám összevetése)
4. Az alkotás titkai (A Kívül a körön c. esszékötetből Az író ideje c. levél egyéni értelmezése)
5. Döntések és választások (Csokonai életének drámája A macskák szerdája alapján)

 


■ A pályázat első fordulóját a 2009/2010-es tanév második félévében rendezzük meg, a pályázatokat 2010. május 31-éig kell postára adni a Dóczy Gimnázium címére (DRK Dóczy Gimnáziuma, 4024 Debrecen, Kossuth u. 35-37.); a borítékon " kategóriától függően" „Szabó Magda Esszéíró-pályázat” megjelölést.

■ A 3-3 fős zsűri nyáron értékeli az első fordulóban beérkezett pályázatokat, és a legjobbakat a 2010 októberében, Szabó Magda születésnapján hagyományosan megrendezett Matula Napok keretében szervezett szóbeli döntőre hívja. A döntő résztvevőit 2010. szeptember 6-áig írásban értesíti.

■ Az első helyezettek (személyenként egy-egy felnőtt kísérővel) egyhetes olaszországi utat nyernek, a további díjazottak 30, illetve 20 ezer forint értékű könyvutalványt és ajándékkönyvet, valamint Szabó Magda-emlékplakettet kapnak. Minden döntőbe került pályázó, illetve csapat kap Szabó Magda-emlékoklevelet.